Nuffnang

Monday, 17 September 2012

Tegoq Susah, Tak Tegoq Pun Susah

Kejadian ni salu jadi kt opiz aku...
Macam haremmm... Mcm apa? MCM HAREMMMM... H.A.R.E.M.M.M HarEmmMm..
Tudiaaa mcm lepaih geram ja ni.. Hahahah.. Xdak pun.. =,="
Dengaq kata Opiz dah lama ada :
ISO 9001 : 2008
ISO 14001 : 2004
OHSAS 18001 : 2007
MS 1722 PART1 : 2005
Managment System???? Cehhh.. Xdak guna klu sekoq2 suma xnak ikut..
Yg susahnya aku la.. Apa yg salunya prob????
1) Delivery Order (Yg dlm sehari ada 50-60kpg..)
* Nak proses menatang ni bkn senang.. 
(Mau PM sign, Key-in lam system,Scan lps tu sort blk ikut company, Key-in dlm summary lagi..
lps tu blablablabla... Download dlm portal, Rename blk... Blablablabla.. Hantaq HQ.. Gila..

2)Circulation
*Yg ni xpyh cakap.. Syarat nk suma baca & sign dlm masa 2 ari.. Tapi apa yg jd??? 2 bulan blm tntu siap.. Sekoq pun xmampu nk follow.. Hg habaq mai.. Engineer mana yg blh ikut? Puihhh!
Aku ludah kt dai sedaihh.. Aku rsa ni mmg xpyh wat la.. Bila miss info org mcm aku la nk kena jwb..

3)Drawing
*Revision punya la belambak2.. Architect pun bangang apa xtau.. Selang sari dua nk tukaq drawing.. Macam HAREMMM... Haremmm lagi HaHaHaH... Yg aku nk beleteaq ni bkn kt 
Architect.. Tp bdk2 sini la.. Pakai drawing tu.. Ingat2 la. Amek kt mana.. Letak blk kt tmpt
yg hangpa amek tu.. Bkn ssh.. Dah guna, bukak dr hanger, Letak blk elok2.. Ni biaq bersepah.. Xdak guna cek.. ISO kepala hanggok hangpa.. Bila mai Audit suma benda tanya aku..

4)Chop & Stamp Pad
*Klu aku xikat.. Pakai ilang la menatang ni suma.. Suma benda aku kena tegoq.. Ada Degree
pun xguna la.. Klu attitude yg hangpa tunjuk ni sama dgn Bangla.. Xdak beza kawannnnnn...
Dah pki Stamp Pad xtutup.. Last2 kering mcm tu ja.. Nak pki xbulih.. tanya aku blk lak..
Pakai hg la wei..Apa benda yg aku xikat? Stapler? Aku ikat jgk mokalo dak ilang..  #Terpaksa aku kuaqkan Notis berapi....

5)Replacement Leave
*Yg ni pun muhong ja.. mnyusahkan org.. jadual da wat.. Tp ikutnya tidak..

6)Material Request
*Staff nk order brg cari aku.. Tp nama brg pun hgpa xtau.. So aku yg nk order ni aku nk order apa????? Yg nk pakai brg tu pun xtau nama brg.. Aku yg nk tlg order ni lagi la 1000x xtau..
Yg hangpa tau nak cepat.. Urgent.. Kerjasama ssh nk bg.. bangang.

7)Recycle (3R Campaign)
*Hmmm baguih la nk jimat.. Tp sekoq pun xpakai.. dah sediakan kotak tp lps photostat buang mcm tu ja tepi kotak..

8)Toilet
*Tisu bersepah2 kt lantai.. Kencing x flush.. Dah la kencing bau petai.. Kebersihan toilet xpernah sekoq pun rsa tanggungjwb.. Xkan la benda mcm ni pun nk aku ajaq.. Berak ja ka kena flush????? Mokalo kencing xpayah la yer.. biaq ayaq kencing kuning hangpa tu melekat kt mangkok jamban.. Pengotoq la sekoq2..

9)Stationery
*Pen.. 100 batang dlm masa 1bln... Gila ka apa?? Bg hilang.. Bg lg..Hilang lagi.. Lps ni da taruk logbook.. padan muka sekoq2..

10)Pc/Laptop
*Klu yg hangpa sdiri xpa.. Tapi bila dah guna yg aku punya.. Sila la Off lps guna.. Tau la company punya.. Tp kan, tu aku dah sign form.. Klu jd pa2.. Pc/Laptop tu aku yg kena btggungjawab.. Paham x Labuuuu???? Labiiiiii?

Aku rasa cukup la dlu senaraikan 10 benda utk company yg dah ada ISO.. ISO kah mereka???
Hahah.. Mereka sebenaqnya xlayak kerja ngan Company yg ada ISO.. Dgn Attitude mcm ni.. Xguna la ada degree @ master skali pun.. Sket pun aku xrespect.. Tapi sebangang2 mcm ni pon gaji tetap naik banyak.. Setahun ada 12 bulan, Aku ni punya la keja jaga baik2 dr bulan 1 hingga ke bulan 10 tetiba bln 10 ada la sket prob yg bkn salah aku.. Sbb 1 benda tu ja, gaji aku pun xnaik.. Sbb HR xnmpak bdk site byk mana mengular.. Yg dorg salu nmpak kuli mcm aku ni ja salu salah.. Xpa aku sabaq byk2.. Sbb xlama lagi aku nak mulakan biznes sdiri.. Xsabaq masa tu nak letak surat RESIGN!
Sekian luahan.. Babai!

No comments:

Post a Comment